SEO AGENTUR WIEN, SEO BERATUNG, SEO OPTIMIERUNG

2024-es SEO trendek

Az SEO (Search Engine Optimization, azaz keresőoptimalizálás) folyamatosan változik, ahogy a keresőmotorok, leginkább a Google, algoritmusai fejlődnek. 2024-ben is újabb trendek fognak megjelenni, melyekhez alkalmazkodnia kell mindenkinek, aki szeretné elérni a célközönségét és magasabb helyezést szerezni a keresőkben. Ebben a cikkben bemutatjuk a legfontosabb SEO trendeket, amelyek meghatározóak lesznek 2024-ben, és segítünk eligazodni a bonyolult világban.

1. Mesterséges intelligencia és gépi tanulás: a keresőmotorok új generációja

Az elmúlt években a mesterséges intelligencia (AI) és a gépi tanulás (ML) egyre nagyobb szerepet kapott a keresőmotorok algoritmusaiban, és 2024-ben ez a trend tovább erősödik. A Google algoritmusai, mint a RankBrain és a BERT, egyre inkább képesek felismerni és értelmezni a felhasználói keresési szándékot, nem csupán kulcsszavak alapján, hanem kontextus figyelembevételével is.

Az AI a tartalomkészítés és az optimalizálás területén is jelentős szerepet játszik. A tartalomstratégák és SEO szakemberek már most is AI-alapú eszközöket használnak kulcsszókutatáshoz, versenytárs-elemzéshez és tartalomfejlesztéshez. Az AI képes gyorsabban elemezni a keresési trendeket, mint bármely ember, így ha lépést akarsz tartani a versenytársakkal, fontos figyelembe venni az AI és ML eszközök használatát.

Tennivalók 2024-re:

  • Használj AI-alapú SEO eszközöket, mint például a SurferSEO vagy a Clearscope, hogy javítsd tartalmaid optimalizálását.

  • Tartsd szem előtt a keresőmotorok mesterséges intelligenciáját, különösen a Google algoritmusváltozásait.

2. Zero-click keresések és kiemelt részletek növekedése

Az elmúlt években drámaian megnőtt a zero-click keresések száma, azaz azok a keresések, ahol a felhasználó már a keresési eredmények oldalán (SERP) megkapja a választ a kérdésére, és nem kattint át egy weboldalra. A kiemelt részletek, más néven „featured snippets”, a zero-click keresések egyik leggyakoribb formája. 2024-ben ez a tendencia tovább folytatódik, és még fontosabbá válik az, hogy hogyan kerülhetünk be a Google ezen kiemelt részletei közé.

A kiemelt részletek általában a keresési eredmények tetején jelennek meg, és képesek óriási forgalmat generálni, még ha a felhasználók nem is kattintanak tovább. A megfelelően strukturált tartalom, amely gyorsan és egyértelműen válaszol a gyakran feltett kérdésekre, segíthet abban, hogy weboldalad bekerüljön a kiemelt részletek közé.

Tennivalók 2024-re:

  • Optimalizáld a tartalmaidat úgy, hogy az egyértelmű, rövid válaszokat adjon a felhasználói kérdésekre.

  • Használj strukturált adatokat (schema markup), hogy segítsd a keresőmotorokat a tartalom jobb megértésében.

3. Voice search: A hangalapú keresés növekedése

A hangalapú keresés (voice search) már 2023-ban is erősödő trend volt, és 2024-ben még inkább előtérbe kerül. Az okoshangszórók, mint az Amazon Alexa, a Google Assistant vagy az Apple Siri, egyre több háztartásban és eszközben megtalálhatók. Ezzel párhuzamosan nő a hangalapú keresések száma is.

A voice search különbözik a hagyományos kereséstől, mivel a felhasználók gyakran hosszabb, beszélt nyelvi lekérdezéseket használnak, például: „Melyik a legjobb pizzéria a közelben?”. Ez azt jelenti, hogy a SEO-nak alkalmazkodnia kell ezekhez a keresési formákhoz, és a tartalmakat úgy kell strukturálni, hogy a természetes, beszélt nyelvet is figyelembe vegyék.

Tennivalók 2024-re:

  • Optimalizáld a tartalmaidat hosszabb, beszélt nyelvi kulcsszavakra és kérdésekre.

  • Használj FAQ (Gyakran Ismételt Kérdések) szekciókat, amelyek jól válaszolnak a hangalapú keresésekre.

4. Felhasználói élmény (UX) és Core Web Vitals fontossága

A Google már 2021-ben bevezette a Core Web Vitals metrikákat, melyek a weboldalak felhasználói élményét (User Experience, UX) mérik. 2024-ben ezek az irányelvek még inkább középpontba kerülnek, és meghatározó szerepet játszanak abban, hogy milyen helyezést ér el egy weboldal a keresési eredmények között.

A Core Web Vitals három fő mutatóra koncentrál:

  • LCP (Largest Contentful Paint): azt méri, hogy mennyi idő alatt töltődik be a legnagyobb tartalmi elem egy oldalon.

  • FID (First Input Delay): azt méri, hogy mennyi idő telik el az első felhasználói interakcióig.

  • CLS (Cumulative Layout Shift): azt méri, hogy mennyire stabil az oldal elrendezése a betöltés során.

Ezek a mutatók kulcsszerepet játszanak az oldal sebességében, használhatóságában és általános élményében, így ha 2024-ben jobb helyezést akarsz elérni, optimalizálnod kell a weboldalad ezen területeken.

Tennivalók 2024-re:

  • Ellenőrizd és optimalizáld a weboldalad sebességét és felhasználói élményét a Core Web Vitals iránymutatásai alapján.

  • Fektess be a mobilbarát és reszponzív dizájnba, mivel a mobil keresések aránya folyamatosan növekszik.

5. E-E-A-T: Szakértelem, tapasztalat, tekintély és megbízhatóság

A Google E-A-T (Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness), azaz szakértelem, tekintély és megbízhatóság elvét már évek óta figyelembe veszi a keresési eredmények rangsorolásakor. 2024-ben ezt a modellt tovább bővítették az "Experience", vagyis a tapasztalat szempontjával, ami a tartalom hitelességét és valóságát hangsúlyozza.

A tartalomgyártóknak 2024-ben különösen fontos lesz, hogy bizonyítani tudják szakértelmüket és tapasztalatukat a saját területükön. Ez különösen igaz azokra az iparágakra, amelyek kritikus fontosságú információkat szolgáltatnak, mint például az egészségügy, pénzügyek vagy jogi területek.

Tennivalók 2024-re:

  • Hozz létre megbízható, hiteles tartalmakat, amelyek szakértőktől származnak, és megfelelően forrásolva vannak.

  • Építsd fel a weboldalad hitelességét a felhasználók és a keresőmotorok számára egyaránt.

6. Tartalomfrissítés és időbeli relevancia

A keresőmotorok egyre jobban figyelik a tartalom frissességét és relevanciáját, így a régi, de jól rangsorolt tartalmak esetében is szükségessé válik a rendszeres frissítés. 2024-ben még nagyobb hangsúly kerül az időbeli relevanciára, így azok a weboldalak, amelyek naprakészen tartják a tartalmaikat, előnybe kerülhetnek.

A tartalomfrissítés különösen fontos lehet azoknál a témáknál, amelyek gyorsan változnak, mint például technológiai újítások, jogi szabályozások vagy éppen trendek. Azáltal, hogy folyamatosan frissíted a tartalmaidat, nemcsak a keresőkben elérhető helyezésedet javítod, hanem a felhasználók is megbízható forrásként fognak rád tekinteni.

Tennivalók 2024-re:

  • Végezz rendszeres auditokat a tartalmaidon, és frissítsd azokat, amelyek már nem naprakészek.

  • Folyamatosan figyeld az iparági változásokat, és tartsd naprakészen a releváns információkat.

7. Vizualitás és videótartalmak növekvő jelentősége

A vizuális tartalmak, különösen a videók, egyre nagyobb szerepet kapnak a SEO világában is. A videóalapú keresések, valamint a Google által kiemelt videótartalmak száma folyamatosan növekszik, így 2024-ben különösen fontos lesz a videótartalmak optimalizálása.

Az emberek jobban preferálják a vizuális tartalmakat, és a YouTube keresési eredményei is gyakran előkelő helyet foglalnak el a Google találatai között. Ezért érdemes minőségi videókat készíteni, és azokat megfelelően optimalizálni kulcsszavak, címek, leírások és címkék segítségével.

Tennivalók 2024-re:

  • Készíts videótartalmakat, és optimalizáld azokat a keresőmotorok számára.

  • Használd a videókat a weboldaladon, és győződj meg arról, hogy azok SEO-barát módon vannak beágyazva.

2024-ben a SEO területén számos változásra és új trendre számíthatunk, melyekkel érdemes lépést tartani. A mesterséges intelligencia és a gépi tanulás, a felhasználói élmény javítása, valamint a videótartalmak optimalizálása mind kulcsfontosságú tényezők lesznek a sikerhez. Ha figyelembe veszed ezeket a trendeket, és proaktívan alkalmazod a legújabb SEO technikákat, jelentős előnyre tehetsz szert a keresőmotorokban és a versenytársaiddal szemben.